ПРОТЕИНСКИ ПРАВ ОД КОНОП (ОРГАНСКО) 250гр.

(3 customer reviews)

490.00ден

Комплетен оброк во само 2,3 лажици! Природната висока содржина на протеини, влакна, омега-3 масни киселини и неколку различни минерали (вклучувајќи железо) на прав протеин од коноп, ќе го збогати вашиот секојдневен внес на хранливи материи едноставно и лесно. Поради овој хранлив состав, редовната употреба може да го намали заморот и исцрпувањето, да го подобри имунитетниот систем, позитивно да влијае на нивото на холестерол, а количината на цинк во дневната доза на нашата коноп може да придонесе за нормална плодност и репродукција и одржување на нормално ниво на тестостерон во крвта.

Description

Најмногу хранливо растение на планетата! Дали знаевте дека индустриската коноп илјадници години се користи за храна, градежни материјали, хартија, текстил и дека според некои извори тоа е првото растение што некогаш го одгледува човекот? Тоа беше едно од најважните растенија во некои делови на светот. Покрај тоа, таа е една од најлесните растенија кои растат, која негува наместо да ја троши земјата на која расте, и е природно многу отпорна. Тоа е причината зошто во текот на илјадниците години што се одгледуваше, луѓето немаа потреба да ја менуваат својата генетика, па конопот е едно од ретко генетски сочуваните култивирани растенија на планетата.

Постојат неколку начини да се соберат семе од коноп од плантажа. Начинот на кој го користат нашите посветени производители кога семето се преработува во протеински прав е собирање на рака, што можете да го видите во видеото директно од нивните насади во Националните паркови на Војводина. Недостаток на овој процес е неговата цена (огромен број на луѓе треба да бидат ангажирани) и на овој начин се потребни многу повеќе време отколку бербата на машини со комбинаторска етварка. Сепак, овој метод е единствениот што обезбедува отстранување на прецизно дефинирани делови од растението без механичко оштетување и одвојување на чисти семиња без мешање на други семиња и остатоци од растенија што се јавуваат при бербата на машината. Според сличен принцип (побавни и долготрајни процеси), нашите производители на семе се сушат и дополнително чисти без никакво покачување на температурата, со цел целосно да ги зачуваат целосните хранливи вредности на самото зрно.

Од ваквите 100% цели и неоштетени семиња (кои не попуштале или не ртат) и без други нечистотии и остатоци, комплицираниот механички процес на ладно стегање во строго контролирани услови на органско производство, го одделува маслото од семето. Ова е исклучително важно кај коноп, затоа што е богато со омега 3 поли незаситени масни киселини – исклучително чувствителни на покачени температури на кои тие стануваат канцерогени.

Двете главни протеини кај коноп се едетин (глобуларен протеин – околу 65%) и албумин. И двете овие висококвалитетни протеини за складирање се многу лесно да се варат и содржат хранливо значителна количина на сите есенцијални аминокиселини. Не можеме да синтетизираме основни аминокиселини во организмот, и бидејќи тие учествуваат во скоро сите хемиски процеси и од нив зависат сите физички и ментални функции, многу е важно да ги земаме во доволни количини преку храна. Ова е особено важно кај луѓето кои не јадат храна од животинско потекло, бидејќи растителните протеини, како по правило, немаат доволно есенцијални аминокиселини за основните потреби на организмот, и затоа треба внимателно да се комбинираат. Коноп е неопходен дел од дневната исхрана за таквите луѓе. И заради протеините и заради богатата содржина на омега 3 масни киселини и многу минерали.

Студиите покажаа дека протеинот од коноп е споредлив со другите високо-квалитетни протеини, како што се белците од јајце или сојата. Коноп протеинот има екстремно висока содржина на Аргинин и Тирозин во споредба со други извори, и голема содржина на аланин и аспартички аминокиселини. Профилот на аминокиселини на протеин е само еден показател за квалитетот на тој протеин. Вториот е секако неговата сварливост во човечкото тело. Се покажа дека протеинот од коноп има висок процент на сварливост (околу 86%) и ова е исклучително ретко кај протеините со растително потекло. Сепак, протеините третирани со високи температури ја намалуваат сварливоста. Затоплувањето во процесот на производство е поврзано со структурни промени на молекуларно ниво во глобуларни протеини (како што се оние што се наоѓаат кај коноп), што е познато како денатурација на протеините. Овој процес може да влијае на сварливоста на протеините. Неколку студии покажаа дека кога протеинот од коноп се загрева, се формираат нерастворливи агрегати кои влијаат врз функционалноста и нутритивниот профил на коноп

3 reviews for ПРОТЕИНСКИ ПРАВ ОД КОНОП (ОРГАНСКО) 250гр.

  1. Doncho

    Mnogu Efikasen.

  2. Goce Zdravev

    Mnogu efektiven protein

  3. Климемт

    Применлив во повеќе видови оброци и напитоци, прекрасен начин да се започне денот.

Add a review

Your email address will not be published.

+1